Kada sihirbaz postaje nevjernik

Pitanje:
Da li se svaki sihirbaz smatra nevjernikom?
Odgovor:
Hvala Allahu, dž.š.!
Sihirbaz je ona osoba koja se u svojim aktivnostima oslanja na pomoć šejtana i džina. Da bi im se
približio, sihirbaz mora činiti mnoge stvari koje ih zadovoljavaju, a koje su u potpunoj koliziji sa islamskim učenjem. Tako, on kolje u njihovo ime, a ne u ime Allaha, dž.š., i njima se obraća molbama i dovama. Uslov njihove poslušnosti je i činjenje velikih grijeha kao što su: blud, konzumiranje alkohola, sticanje imovine na nedozvoljen način, ostavljanje namaza, a zatim je tu i boravak na prljavim mjestima i namjerno mazanje nečistim materijama. To su sve preduslovi  da bi ga džini pomogli u nanošenju štete drugim ljudima putem raznih vrsta sihira, kao što je rastavljanje supružnika, proricanje onoga što će se dogoditi u budućnosti, ili obavještavanje o mjestu ukradene ili izgubljene stvari. Osoba koja čini opisane stvari smatra se nevjernikom zbog pripisivanja druga Uzvišenom Allahu dž.š. i iskazivanja poslušnosti šejtanu. Potvrdu za ovu konstataciju imamo u riječima Allaha, dž.š.: ”A Sulejman nije bio nevjernik, – šejtani su nevjernici učeći ljude vradžbini …” (El-Bekare, 102); “A njih dvojica nisu nikoga učili dok mu ne bi rekli: `Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik…`” (El-Bekare, 102)
U hadisu se navodi način sankcionisanja ovakvih aktivnosti i djelatnosti sihirbaza. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ”Udarac sabljom je adekvatan način kažnjavanja sihirbaza za njegove postupke.”  (Tirmizi, 1460; Darekutni, 114/3; Hakim, 360/ 14; Bejheki, 136/8.; pogledati: Es-silsile ed-d´aife 641/3 broj 1446)
Na osnovu izloženog, sihirbaz se smatra kafirom, pa makar klanjao, postio, učio Kur’an, učio dove i dr. Pripisivanje druga Uzvišenom Allahu grijeh je (širk) koji poništava sva djela. Allah, dž.š., najbolje zna. (Preuzeto iz djela: El-lu’lu’u el-mekin min fetava Ibn-Džibrin, str. 11.)
Odgovori o islamskom vjerovanju – Muhammed Salih Munedždžid –  24 str.

Nema komentara:

Objavi komentar