Čovjek koji se potukao sa Iblisom

Priča se da je neki čovjek naišao na drvo kojeg su ljudi obožavali osim Allaha dž.š., pa se silno rasrdi te ode kući, uze sjekiru i uzjaha na magarca te se zaputi prema tom drvetu da ga posiječe. U putu ga presrete prokleti Iblis u liku čovjeka pa mu reče :
– Gdje si pošao? Ćovjek odgovori: – Vidio sam drvo koj eg obožavaju mimo Allaha pa sam se zavj etovao Uzvišenom Allahu da ću uzjahati magarca, uzeti sjekiru i otići te to drvo sasjeći. Iblis mu reče : – Šta ti je za tim drvetom, pusti ga i one što mu se klanjaju, neka ih Allah kazni. Tako se oni počeše raspravljati, pa se čak i potukoše, a kad Iblis vidje da ga ne može u toj nakani spriječiti, niti će se on povući u svojoj namjeri, reče mu: – Vrati se, a ja ću ti svaki dan davati četiri dukata. Ti ćeš samo trebati da zavrneš kraj svoje postelje i slobodno ih uzimati. Ćovjek ga zapita: Hoćeš li to stvarno uraditi? -, a Iblis mu odgovori: – Ja ti to garantujem. Ćovjek se vrati kući, pa dva tri dana stvarno nađe dukate ispod postelje, a onda to prestade da se dešava. Kada se uvjeri da se dukati više ne pojavlj uju, on ponovo uzjaha magarca, uze sjekiru te krenu da izvrši onaj svoj prijašnji zavjet. U putu ga ponovo presrete Iblis u liku čovjeka i upita ga kud je krenuo, a kada mu čovjek objasni, Iblis mu reče: – Ti to nikako ne možeš izvršiti ! Što se tiče tvog prvog pokušaja da posiječeš to drvo, to je bilo iz srdžbe, i da su se sastali svi stanovnici nebesa i zemlje nebi mogli od toga da te odvrate. A što se tiče ovog pokušaja, to je zbog tvog interesa, jer ti je krivo što su dukati prestali da ti dolaze, i ako samo kreneš dalje, izgubićeš glavu ! Ćovjek se vrati kući i ostavi drvo onakvo kakvo jeste.
Komentar: Kada se naređuje dobro a sprečava zlo, to treba da se radi zbog Allahovog zadovoljstva i veličanja naše vjere, a ne iz neke ovosvjetske kor!sti i lične zaštite. Ako se to čini radi Allahovog zadovoljstva i nagrade te veličanja Allahove vjere, onda Allah pomogne u tom poslu, a ako neko to radi iz interesa, takvoga Allah uvijek ponizi . 

Nema komentara:

Objavi komentar