U Njemačkoj danas zvanično otvorena prva islamska banka

Njemačka, dom za četiri miliona muslimana, upravo je dobila svoju prvu banku koja se pridržava šerijatskog zakona, a vodeći stručnjaci navode da su islamske banke sigurnije od uobičajenih.

Kuvajtsko- turska banka Kuveyt Turk je prva islamska finansijska institucija u Njemačkoj koja je danas počela zvanično da posluje. Banka koja je dobila dozvolu od njemačkih vlasti će imati svoje poslovnice u Frankfurtu, Berlinu i Manhajmu. Banka je ranije otvorila svoju filijalu u Manhajmu ali je imala ograničenu dozvolu za bankovno poslovanje. Banka planira otvoriti čak deset filijala u Njemačkoj do kraja 2015. godine. Ona je počela svoj rad u Njemačkoj kao filijala a punu dozvolu dobila je u martu ove godine.
Hamed el-Merzuk, predsjedavajući Kuvajtske finansijske kuće (KFB) koja ima 62 posto udjela u banci je kazao: “Veoma smo ponosni što smo dobili ovu dozvolu za poslovanje u skladu sa šerijatom što nije samo važno za njemačku stranu koja nastoji poboljšati svoj finansijski položaj, već i za četiri miliona klijenata koji žele da koriste bankovne usluge naše banke u tri njemačka grada“.
“Kuveyt Turk nastoji postaći ‘četiri miliona muslimana Njemačke da koriste naše usluge. Banka  će također privući klijente nemuslimane koji su privučeni moralom islamskog poslovanja“, dodaje el-Merzuk.
El-Marzuk je kazao da banka neće ulagati u poslovanje oružjem, cigaretama, alkoholom ili drugim oblastima koje nisu po šerijatu.
Direktor banke “Kuveyt Turk”, Kemal Ozan, kazao je da je potražnja za uslugama u ovom bankovnom sektoru trenutno u porastu.
„Raditi na ovakvom takmičarskom tržištu je veliki izazov“,
“Proveli smo istraživanje tržišta koje je pokazalo da bi 21 posto muslimana u ovoj zemlji željelo svoja sredstva polagati u jednoj islamskoj banci.”
Iz banke ističu da očekuju godišnji prihod do 1,6 milijardi eura.
“Islamsko bankarstvo je ne samo vjerski, nego i održiv i društveno odgovoran financijski model”, ističe Kemal Ozan.
IslamBosna

Nema komentara:

Objavi komentar