PITANJE U VEZI BRAKA: DA LI MI UBLAŽAVA GRIJEH OŽENITI DJEVOJKU SA KOJOM SAM PRIJE POČINIO BLUD?

Pitanje:  Esselamu alejkum.
Htio bih da vas pitam za jednu stvar što se tiče braka. Ako sam stupio u seksualne odnose prije braka, da li dobijam veliki grijeh ako se nakon toga oženim tom djevojkom? Bio bih vam veoma zahvalan na odgovoru.


Odgovor: Blud je veliki grijeh, a koliko je opasan dovoljno govori činjenica da je u Kur’anu zabranjeno i samo približavanje tome, pa kaže Uzvišeni: „I ne približujte se bludu, jer to je razvrat, kako je to ružan put! (Noćno putovanje, 32).

Što se konkretno tvog slučaja tiče (ukoliko se desio), grijeh je već učinjen i smatra se velikim grijehom. Za njega si obavezan da se pokaješ i moliš Allaha da ti oprosti ono što si uradio. Sama ženidba osobe s kojom si to uradio ne briše učinjeni grijeh, jer za to je potrebna tevba (iskreno pokajanje). A ako se odlučite za brak i ako vam je to, i tebi i njoj, jedina takva greška, onda u tome ne bi bilo problema, jer bi time ujedno i prikrili tu sramotu.
Na vama ostaje obaveza da se Allahu kajete zbog tog grijeha koji ste učinili, a Allah je milostiv i prašta onima koji se iskreno kaju.

Međutim, ukoliko nisi učinio ovakav grijeh, a bolje po tebe da nisi, pa razmišljaš da tako nešto učiniš i nakon toga da se vjenčate, to bi svakako bilo neispravno i griješno.

Za islam-iman.com – Odgovorio: Senad Hodžić, prof.  / www.novihorizonti.ba

Nema komentara:

Objavi komentar