UČENIK MEDRESE ČESTO PRIČA O DŽINIMA, PA NAS INTERESUJE DA LI ČESTA PRIČA O NJIMA MOŽE NAMA NAUDITI?

♦ PITANJE:

Esselamu alejkum, ja sam treći razred medrese i pošto je jedna naša učenica bila bolesna od džinna, jedan od naših
učenika nam često priča o džinnima. Odgajateljica nam je rekla da nam na ovaj način džinni mogu nauditi, tj. ako o njima puno pričamo i slušamo, da li je ovo istina?

♦ ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Cijenjena sestro, pričanje o džinnima i šejtanima, te o djelovanju sihra i uroka pred ljudima, je slabost imana i slabost akide te osobe. Takođe, pričanje raznih stvari u vezi džinna kao o njihovim sposobnostima pred narodom koji nema znanja, koji je slab u vjeri, može da dovede do teških strahova, nesanica i umišljanja. Sjećam se kao student dok sam bio, brat kojem se sestra liječila od džinna, pričao nam je kroz šta je sve prolazila, subhanAllah, čitavu noć nisam mogao da zaspem od nekog neobjašnjivog straha.

Dakle, takve priče bez ikakvog povoda treba izbjegavati i dosta takvih osoba na taj način hoće da pokaže kako oni poznaju taj svijet i nauku o sihru, ali je ustvari samo to slabost imana. Da bi se insan zaštitio od džinnskog uznemiravanja, umišljanja i strahova, treba uraditi sljedeće: pet dnevnih namaza, učenje sure El-Bekare svaka tri dana, dva rekata noćnog namaza, jutarnji i večernji zikr, te zikr pred spavanje.


Pročitajte još jedan tekst koji govori o ovoj temi: „Mojim roditeljima je postavljen sihr“

Nema komentara:

Objavi komentar