EVO TI DESET NAČINA DA USREĆIŠ SUPRUGU

Svaki brak zahtijeva od supružnika da slijede određena pravila kako bi sami brak bio uspješan: spremnost na nesebičnost, kompromis pa čak i ‘žrtvu’. Prečesto se ljudi koncentrišu na
pronalaženje pravog supružnika a malo njih shvati da je polovina svakog uspješnog braka biti pravi supružnik. Brak bi trebao predstavljati partnerstvo dvije osobe koje nastoje steći Allahovo zadovoljstvo i gdje oboje nastoje pomoći jedno drugom u Njegovo ime. Imajući ovo u vidi nudimo vam nekoliko savjeta koji će pomoći muškarcima da budu uspješni muževi:
1. Obuci se lijepo za svoju suprugu
Obuci se lijepo, izgledaj čisto i miriši zanosno. Kad si se  posljednji put obukao da  bi usrećio svoju suprugu? Baš kao što svaki muž želi da njegova supruga izgleda lijepo za njega također i ona želi da se njen suprug dotjera za nju. Imaj na umu da je Poslanik, s.a.v.s., uvijek koristio misvak kada se vraćao kući i da je volio najslađe mirise.
2. Zovi je najljepšim imenima
Koristi najljepša imena za svoju ženu. Poslanik, s.a.v.s., je svoje supruge zvao po nadimcima, onim koje su one voljele. Koristi u obraćanju svojoj supruzi njena omiljena imena i izbjegavaj imena koja bi povrijedila njena osjećanja.
3. Prepoznaj dobro i fokusiraj se na njega
Nemoj se ponašati prema njoj kako prema muhi. Mi nikada ne razmišljamo o muhi u našem svakodnevnom životu sve dok nam ne zasmeta. Slično tome i supruga će cijeli dan raditi i doprinositi i neće dobit  nikakvu pažnju od supruga sve dok ne uradi nešto što će mu zasmetati. Nemoj se prema njoj ponašati na ovaj način, prepoznaj dobre stvari koje radi i fokusiraj se na to.
4. Prešuti greške
Ukoliko vidiš  da tvoja supruga uradi nešto pogrešno, pokušaj prešutiti i ostati bez komentara. Ovaj način je koristio Poslanik, s.a.v.s., kada bi vidio kod svojih supruga nešto neprikladno.
5. Nasmiješi se svojoj supruzi
Svaki put kada ugledaš svoju suprugu nasmiješi joj se i često je zagrli. Osmijeh je sadaka a tvoja supruga nije izuzeta iz ummeta. Zamisli svoj život sa njom ukoliko te uvijek bude vidjela nasmijanog. Nemoj zaboraviti hadis u kojem se kaže da bi Poslanik,s.a.v.s., uvijek poljubio svoju suprugu prije nego što bi otišao na namaz, čak iako je postio.
6. Zahvali joj se
Zahvali joj se na svemu što radi za tebe. Onda joj se još jednom zahvali! Uzmi kao primjer večeru kod kuće. Ona kuha, čisti kuću a uzgred radi i na desetine drugih poslova koji su manje-više vidljivi, a ponekad jedino priznanje koje dobije jeste da je potrebno posoliti supu!Nemoj dozvoliti da bude tako-zahvali joj se!
7. Usreći je
Zamoli je da napiše posljednjih deset stvari koje si za nju uradio a da su je usrećile. Onda ih opet uradi. Možda je teško saznati šta čini tvoju suprugu sretnom, ali onda se nemoj igrati nagađanja, jednostavno je pitaj i onda te stvari što češće ponavljaj. Sigurno neće biti teško!
8. Udovolji joj
Nemoj potcjenjivati njene želje. Udovolji joj. Ponekad muževi zanemaruju želje svojih supruga. Poslanik, s.a.v.s., je za nas postavio primjer u događaju sa Safijjom, r.a., koja je plakala zbog svoje spore kamile. Poslanik,s.a.v.s., je obrisao njene suze i doveo joj drugu kamilu.
9. Budi duhovit
Budi duhovit i igraj se sa svojom suprugom. Pogledaj kako se Poslanik,s.a.v.s., trkao sa  Aišom, r.a., u pustinji. Kada si ti posljednji put učinio nešto slično? I to je sunnet!
10. Daj sve od sebe
Uvijek se sjeti riječi Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: “Najbolji među vama je onaj koji je najbolji prema svojoj porodici, a ja sam od vas najbolji prema svojoj porodici. Žene nije poštivao osim onaj ko je plemenit, a nije ih ponižavao niko osim zlikovac“.
Potrudi se da budeš najbolji!
Nemojte zaboraviti doviti Allahu da vam brak učini uspješnim, a Allah, s.v.t., zna najbolje!

Nema komentara:

Objavi komentar