Drastičan porast nasilja nad muslimanima u Londonu

Londonska policija je saopćila da je nasilje iz mržnje prema muslimanima od jula prošle do jula ove godine u Londonu povećano za 70 posto, javlja Anadolija.

U saopćenju policije se navodi da je na teritoriji Londona u pomenutom periodu od 12 mjeseci zabilježeno 816 napada na muslimane, što je za 70 posto više u odnosu na broj takvih napada u prethodnih 12 mjeseci.
Ističući da su žene muslimanke bile česte mete napada, iz policije navode da se radi o fizičkim i verbalnim napadima na ulicama, kao i o napadima putem interneta.
Muslimanke – lako prepoznatljiva meta
Provladina organizacija Tell Mama, koja se bavi praćenjem napada na muslimansku populaciju u Velikoj Britaniji, također je saopćila da su žene bile žrtve napada u 60 posto slučajeva.
Iz ove organizacije navode da su žene muslimanke češća meta napada, jer se zbog marama lakše prepoznaju da su muslimanke.
Nasiljem mržnje se u Velikoj Britaniji tretira svaki vid napada s ciljem ugrožavanja nečijeg života, zdravlja ili digniteta ličnosti na osnovu njegove spolne, rasne, vjerske, etničke ili druge pripadnosti.
Za takva djela predviđene su i zatvorske kazne.
(Agencije)
Autor-PutemIslama

Nema komentara:

Objavi komentar