Priča o novinarki i izbjeglim Sirijcima i to sasvim drugačija od one u Mađarskoj

Holandsko- marokanska novinarka Busejna Azzabi u pratnji Hajdera Džalabija, mladog sirijskog izbjeglice kojeg je ugostila u Turskoj nakon što je čula da je spavao na aerodromu u Kazablanci nakon što mu je u junu odbijen ulazak u ovu sjevernoafričku zemlju.

Dana 9. septembra oni su doputovali na aerodrom Muhammed V u Kazablanci s legalnim dokumentima.
Marokanske vlasti su odobrile Hajderu vizu za ulazak u zemlju nakon što se na društveniim medijima proširio video snimak na kojem apeluje na kralja Muhammeda VI da mu odobri ulazak u zemlju.
Hajder se sada može pridružiti svom babi Bešaru Džalabiju, bivšem vojniku u redovima Assadove vojske koji je dezertirao i pridružio se Slobodnoj sirijskoj vojsci.
Busejna, sa brojinim aktivistima, je pokrenula kampanju da se Hajderu omogući legalan ulazak u Maroko kako bi ponovo bio sa svojim babom. Apel Maroku je upućen i od strane turskog premijera ali ranije nije urodio plodom, ali zahtjevi nisu prestali sve dok nije odobren ulazak.
Hajder, desetogodišnjak je porijeklom iz sirijskog grada Humsa, je pokušavao od juna da se pridruži svom babi u Maroku. Tri puta je pokušavao da dobije vizu međutim svaki put mu je odbijena.
Dječakov babo, Bešar, ima legalni boravak u ovoj sjeveroafričkoj kraljevini i u braku je sa Marokankom, sa kojom ima još jednog sina. Hajderova majka je preselila u Siriji, a u Turskoj se o njemu starala tetka koja je nedavno preselila.
Bešar je putovao u Tursku da pokuša i dovede Hajdera u Maroko, ali su završili spavajući nekoliko dana na podu aerodroma u Kazablanci.
Obojica su na kraju deportovana u Tursku, Bešar se zatim vratio u Maroko a Hajder je ostao u Istanbulu.



“Nije lagano brinuti o dječaku koji je prošao jako puno, selio se iz mjesta u mjesto, to je i previše za jednog desetogodišnjaka. Navečer ima košmare, a nekada kada izađemo na vani ili se zabavljamo on počinje plakati i kaže da želi te stvari raditi sa svojim babom. Provodila sam puno vremena sa njim jer nisam željela da se osjeća usamljeno. On sada nema rodbine u Turskoj i podržavam ga finansijski. On ne ide u školu, pa sam mu kupila knjige kako bi barem mogao naučiti neke nove stvari. On je jako bistar dječak, jako lijepog ahlaka, ali mu je potrebna porodica”, kazala je Busejna.
IslamBosna.ba
Autor-PutemIslama

Nema komentara:

Objavi komentar