Hašić Sumeja iz džemata Stijena osvojila treće mjesto u mektebskom takmičenju na nivou Rijaseta IZ-e BiH

Nakon osvojenog prvog mjesta na mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva bihaćkog
u kategoriji kiraet-mlađi uzrast,Sumeja Hašić iz džemata Stijena zavidno znanje potvrdila je i u Sarajevu na održanom mektebskom takmičenju na
nivou Rijaseta IZ-e BiH osvajanjem trećeg mjesta..
XIX finalno mektebsko takmičenje održano je 15. maja 2016. god., u prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta – Odjel za mektebsku nastavu i mlade u saradnji sa Fakultetom islamskih nauka, Gazi Husrev-begovom medresom i Gazi Husrev-begovim vakufom, uz podršku Fonda ”Bošnjaci” i ambasade R.Turske.
Takmičenje je održano u skladu sa dosadašnjim propozicijama u tri kategorije; kiraet mlađi uzrast, kiraet stariji uzrast i test općeg znanja. Učešće su uzeli predstavnici osam muftijstava, ukupno 24 takmičara. Nakon učenja odlomka iz Kur’ana, i svečanog dijela manifestacije u kojem se obratio direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović, predstavljanja takmičara i upoznavanja sa propozicijama takmičenja, te nekoliko ilahija i kasida koje je proučio hor Gazi Husrev-begove medrese, pristupilo se takmičenju. Takmičenje se odvijalo istovremeno u udvojenim prostorijama u kategorijama kiraet mlađi uzrast i test općeg znanja, a potom i u kategoriji kiraet stariji uzrast. Takmičare su pratile i ocjenjivale stručne komisije, Komisija za kiraet i Komisija za test općeg znanja.
U sve tri kategorije takmičari su pokazali zavidno znanje. Nakon podne namaza svim takmičarima i njihovim muallimima dodjeljenja su priznanja i nagrade za učešće na takmičenju, koje je pripremio Rijaset, Fond ”Bošnjaci” i ambasada R.Turske, a potom su i saopšteni konačni rezultati.
U kategoriji kiraet mlađi uzrast I mjesto osvojio je Humejd Dindić MIZ Sarajevo – muftijstvo Sarajevsko, II mjesto Hava Lepir MIZ Travnik – muftijstvo Travničko i III mjesto Sumeja Hašić MIZ Cazin – muftijstvo Bihaćko.
Upućujemo iskrene čestitke na postignutom uspjehu na takmičenju na nivou Bihaćkog muftijstva i na nivou Rijaseta- IZ BiH Sumeji Hašić iz džemata Stijena i mualimu Sulejman ef.Hašiću na uloženom trudu i predanom radu sa polaznicima mektebske pouke u džematu Stijena koji redovno učestvuju na takmičenjima i ostvaruju zavidne rezultate.
stijena.com

Nema komentara:

Objavi komentar